fbpx
';

Byggetilladelse

Hvad er en byggetilladelse?

En byggetilladelse er en godkendelse fra kommunen, som giver dig lov til at starte et specifikt byggeprojekt. Kommunen behandler byggesager og udsteder byggetilladelser til nybyggeri, ombygning, tilbygning eller nedrivning.

Formålet med en byggetilladelse er at sikre, at alle byggetekniske krav bliver overholdt, at bebyggelsesprocenten overholdes, at der ikke bliver opført bygninger i fredet natur, og at byggeriet ikke kommer i karambolage med bygningsreglementet eller gældende lokalplaner.

Som udgangspunkt skal der altid en byggetilladelse til hvis man skal bygge nyt, bygge til eller bruge en bygning til andet end den er godkendt til (anvendelsesændring).

Rune Bjørke

Hos Topdahl kan vi hjælpe dig med at få søgt byggetilladelse

– og få dig gnidningsfrit igennem hele processen. Kontakt os her for at høre mere:

Rune Hyldig Bjørke
Afdelingsleder, byggeteknisk afdeling

Byggeri der ikke kræver byggetilladelse

Nogle bygninger/konstruktioner kan opføres og ændres uden byggetilladelse, men de skal stadig overholde bygningsreglementets krav. Det er dit ansvar, som ejer, at sikre, at byggeretten er overholdt, herunder højder, afstandskrav, grundens bebyggelsesprocent mv.

Overskrides byggeretten eller er der ikke en fuld byggeret, vil byggeriet alligevel kræve en byggetilladelse, da der skal foretages en helhedsvurdering. Derudover  skal anden lovgivning overholdes.

Eksempler på byggeri, der kan opføres eller ændres uden byggetilladelse, hvis bygningsreglement og byggeret er overholdt:

Garage, carport, drivhus og andre udhuse

Opførelse af og tilbygninger til garager og carporte, der ikke er integrerede i den primære bebyggelse, samt udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende, når bygningerne tilsammen har et areal på højst 50 m² og placeres på terræn.

Kolonihavehus

Opførelse af og om- og tilbygninger til kolonihavehuse, der er tilladt, og hvis størrelse og placering er fastlagt i en lokalplan, byplanvedtægt eller tinglyst deklaration godkendt af en offentlig myndighed.

Enfamiliehus, sommerhus, dobbelthus og rækkehus

Ombygninger og forandringer af enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet. En udvendig efterisolering på maksimalt 25 cm betragtes ikke som en udvidelse af etagearealet.

Andet eksisterende byggeri

Ombygninger og andre forandringer i andet eksisterende byggeri, som ikke ændrer eller påvirker de bærende konstruktioners virkemåde eller forudsætningerne for de brandmæssige forhold. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet. En udvendig efterisolering på maksimalt 25 cm betragtes ikke som en udvidelse af etagearealet.

Den samlede liste over bygninger/konstruktioner, der kan opføres uden tilladelse, men i overensstemmelse med bygningsreglementet, finder du i Bygningsreglement 2018, § 5.

Byggeri der kræver byggetilladelse

Der kræves byggetilladelse hvis du skal:

  • Bygge nyt, fx enfamiliehus eller etageejendom

  • Opføre en tilbygning til dit hus

  • Inddrage et areal i tagetagen til din lejlighed (knopskydning)

  • Ændre i de bærende konstruktioners virkemåde eller påvirker dem bærende konstruktioner mere end vægtforøgelse på mere end 5% af den originale

Hvilke krav er der til ansøgningen om byggetilladelse?

Kravene til ansøgning om byggetilladelse afhænger i store træk af byggeprojektets omfang og karakter. Det giver nok sig selv, at der for eksempel er forskel på at tilføje en kvist på en eksisterende bygning og på at opføre et nyt hus.

Du bør altid undersøge hos din kommune præcis hvilke krav, der er til ansøgningen om byggetilladelse. Alternativt kan vi hos Topdahl hjælpe dig med dette.
Disse varierer nemlig fra kommune til kommune. Det er meget vigtigt, at disse overholdes. Ellers vil din ansøgning blive afvist, og du risikerer at skulle ansøge igen og betale ansøgningsgebyret endnu engang.

Obligatoriske oplysninger til byggetilladelsen

Selvom der er forskellige krav alt efter hvilken kommune, byggeprojektet skal udføres i, er der dog også en række obligatoriske oplysninger, der er påkrævet i alle ansøgninger. Jf. bygningsreglementets § 10 skal følgende altid indeholdes:

  • 1
    Oplysninger til identifikation af ejendommen, bygningen eller enheden, herunder eksempelvis matrikelbetegnelse, adgangsadresse, ejendomsnummer og etageangivelse.
  • 2
    Oplysninger til identifikation af det arbejde, der udføres, herunder eksempelvis tegningsmateriale, hvoraf bygningens dimensioner og placering fremgår.
  • 3
    Oplysning om den planlagte benyttelse af bebyggelsen. Ved ombygning og ændret benyttelse af bebyggelsen skal den ligeledes indeholde oplysninger om den hidtidige benyttelse.
  • 4
    Oplysninger til registrering af sagen i Bygnings- og Boligregistret (BBR).
  • 5
    Erklæring om, hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet som er relevant for byggearbejdet.

Stk. 2.

En ansøgning om byggetilladelse skal, hvis det er relevant for byggearbejdet, indeholde:

  • 1
    Oplysning om forhold vedrørende kapitel 8 og kapitel 20.
  • 2
    Oplysning om og dokumentation for, hvilken konstruktionsklasse byggeriet kan henføres til, jf. kapitel 26 om konstruktionsklasser og kapitel 28 om dokumentation af bærende konstruktioner.
  • 3
    For ombygninger og forandringer af eksisterende byggeri, hvor de bærende konstruktioners virkemåde ændres, skal der indsendes oplysning om og dokumentation for, hvilken konstruktionsklasse det berørte konstruktionsafsnit kan henføres til, jf. kapitel 26 om konstruktionsklasser og kapitel 28 om dokumentation af bærende konstruktioner.
  • 4
    Oplysning om og dokumentation for, hvilken brandklasse byggeriet kan henføres til, jf. kapitel 27 om brandklasser og kapitel 29 om dokumentation af brandforhold.
  • 5
    For ombygninger og forandringer af eksisterende byggeri, hvor forudsætningerne for de brandmæssige forhold ændres, skal der indsendes oplysning om og dokumentation for, hvilken brandklasse det pågældende bygningsafsnit kan henføres til, jf. kapitel 27 om brandklasser og kapitel 29 om dokumentation af brandforhold. Det skal tages højde for, om ændringen påvirker andre dele af bygningens brandforhold.
  • 6
    Oplysninger om og dokumentation for, hvorledes byggeriet opfylder §§ 126-133 vedrørende redningsberedskabets indsatsforhold, herunder hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, jf. § 510.

Dokumentationskrav

Derudover vil der være krav om, at der efter byggeriets færdiggørelse indsendes færdigmelding og teknisk dokumentation, inden der kan gives ibrugtagningstilladelse. Det er fx:

  • 1
    Energimærke
  • 2
    Statiske beregninger eller udførelsesdokumentation
  • 3
    Eventuel terrænregulering.
  • 4
    Brandforhold
  • 5
    Landinspektør

Få faglig sparring til byggetilladelsen

Bliv ringet op

eller ring til Rune Hyldig Bjørke, afdelingsleder for byggeteknisk afdeling på   +45 88 73 78 10

Jeg har læst og accepterer Topdahls Cookie- og privatlivspolitik